onsdag 2. desember 2009

Jo Nesbø - Rødstrupe

Tittel: Rødstrupe

Forfatter: Jo Nesbø

Utgivelsesår: 2000

Beskrivelse:

Boken Rødstrupe handler om politimannen Harry Hole som helt i starten av boken skyter en Secret Service agent undet presidentbesøket ved en misforståelse. Saken dysses ned ved at Hole blir overføres til Overvåkningspolitiet. Der får han vite om en våpenliga i Johannesburg, hvor et av våpnene har havnet i Oslo. Harry blir satt på saken, sammen med sin tidligere partner Ellen og de finner sammen spor som fører dem til det nynazistiske miljøet og en person kalt 'Prinsen'. Det kommer frem senere at denne 'Prinsen' har kontakter innenfor politiet.

Saken har punkter som viser seg å gå helt tilbake til 1944 og skyttergravene i Leningrad, der en norsk frontkjemper ved navn Daniel blir drept og dette samtidig som en annen nordmann blir meldt savnet.

På et sykehus i Wien noen dager senere er det en såret som utgir seg for å være Daniel og på dette sykehuset utvikler han et forhold til sykepleiersken Helena. Her kaller han seg Urias. Samtidig som dette kjærlighetsdramaet som foregår under dramatiske dager under krigen, følger vi Harry Hole. Disse to forskjellige tids-periodene følger vi om hverandre igjennom hele boken.

Harry Hole er en flink politimann, men utenom jobben lever han et ensomt liv. Til tider kan han drikke alt for mye, og holder seg til stamstedet Schrøder, en kafè med flere likesinnede mennesker.

Jo Nesbø har flotte beskrivelser i bøkene sine. Et eksempel på dette:

"Brune øyne. Høye kinnben. Mørk lød i huden. Kort, mørkt hår som rammet inn det smale ansiktet. Smilet hennes var allerede i øynene. Han husket hun var pen, men ikke så...så henrivende. Det var det eneske ordet han kom på som dekket det: henrivende."

Starten av boken begynner ganske rett på, og er spennende de første sidene, så blir lesingen mer og mer langsom. Men senere begynner boken å bli mer og mer spennende, og de siste sidene i boken, går veldig fort. Den kan av og til være forvirrende, i og med at det er to forskjellige historier som utspiller seg samtidig.

Jeg vil anbefale boken, fordi den er litt utfordrende å lese og holde rede på, men dette er noe jeg liker. Jo Nesbø får frem i denne boken alle sidene av historiene, ved å fortelle ting som skjer utenom Harry Hole, for eksempel hvor de forskjellige våpensmuglerene snakker sammen.


1 kommentar:

  1. en veldig bra tekst om boken! jeg forstår hva den handler om, og fikk faktisk lyst til å lese den, for den virker spennende :) !

    SvarSlett